מי חייב ברישום כעוסק מורשה? מדובר בפועל בשותפות או חברה המנהלים פעילות עסקית, כמו גם במקרים של עצמאיים העומדים בקריטריונים שלהלן:
עצמאי בעל מחזור הכנסות של כ-80,000 שקלים המהווים הכנסה מאותו עסק בלבד ובלא הכנסות אחרות, כדוגמת משכורת, מסחר בני"ע השכרה וכיו"ב. מדובר, כאמור, בהכנסות עסקיות שאין רווח עסקי, דהיינו – אין התחשבות כלשהי בהוצאות העסק.
בנוסף לכך, ועל-פי תקנה 13 של תקנות מע"מ, ישנה רשימה של בעלי מקצוע שחייבים ברישום עוסק מורשה – זאת ללא קשר למחזור הכנסות. מדובר במקצועות כגון אדריכל, רואה חשבון, רופא, עו"ד ושאר מקצועות חופשיים.
מסמכים נדרשים לרישום כעוסק מורשה במשרדי מע"מ
החלטתם להירשם במשרדי מע"מ כעוסקים מורשים? מזל טוב. לפני שתגיעו למשרדים, הכינו והביאו עמכם את המסמכים הבאים:
- צילום ת"ז
- טופס 821 חתום
- אסמכתא על קיום חשבון בבנק
- חוזה השכרה או קנייה של מקום העסק
- אסמכתאות על הקמת העסק, כדוגמת: הסכם התקשרות, תעודה מקצועית, רכישת סחורה, חשבוניות וכיו"ב
- תקנון (לחברה)
- פרוטוקול מינוי מנהלים (לחברה)
- פרטים הנוגעים למנהלי החברה
- תעודות רישום ברשם חברות או שותפויות (לחברה או שותפות)
השלמת תהליך הרישום המתיש
בתום תהליך הרישום של פתיחת עוסק מורשה כדת וכדין במדינת ישראל, מונפקת תעודה זמנית, ולאחר שלושה חודשים – מונפקת תעודה קבועה שתוצג לראווה ובגאווה שאין שנייה לה בבית העסק.
עוסק מורשה - חובות
על עוסק מרשה לדווח מדי חודש או חודשיים (בהתאם לדרישות המסוימות) על מע"מ עסקאות שבוצעו (מע"מ על כל ההכנסות), עם סך המע"מ בגין הוצאות של פעילות שוטפת וקניית ציוד (מע"מ תשומות – הוצאות מוכרות).
את היתרה המתקבלת יש לשלם במידה שמע"מ התשומות גדול ממע"מ העסקאות.
חיוני להבין כי לא כל הכנסה חייבת במע"מ כי ישנן הכנסות פטורות וישנן גם הכנסות עם מע"מ אפסי. מצד שני, לא כל הוצאה היא מוכרת למע"מ ויש גם הוצאות שאינן מוכרות כלל וכאלו המוכרות חלקית.
באם אתה עוסק מורשה ואינך מבין לעומקם את ההליכים הנדרשים לניהול הכספי של עוסק מורשה, כולל רישום עוסק מורשה, רצוי שתסתייע באיש כספים מנוסה.
לחצו כאן לפרטים נוספים אודות שירותי הנהלת חשבונות